6 osnovnih nasvetov za učinkovito vodenje ekipe

gost Podjetja

Zadnje leto je prineslo številne izzive in med njimi je bil za podjetja nedvomno tudi nenaden prehod na delo od doma. Če smo problem komunikacije in sestankov dokaj hitro rešili s Skypi, Slacki in Zoomi, pa je vodenje ekipe na daljavo zahtevalo drugačne pristope. Zbrali smo 6 nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri učinkovitem vodenju – v živo ali na daljavo.

Hitreje plačani računi (tudi med pandemijo)

Anže Podjetja

Slaba plačilna disciplina ni nič novega, s tem pojavom se srečuje praktično vsako podjetje. A ko naši računi niso plačani pravočasno, si težko pomagamo z dejstvom, da so tudi ostali v podobni situaciji oz. da se je več kot 90 % podjetij v preteklem letu srečalo z zapoznelimi plačili računov. Problem je še bolj aktualen tudi zaradi posledic in vpliva koronavirusa na gospodarstvo. A naša skrb je seveda zgolj to, da bodo računi plačani pravočasno…

Kako tehnologija rešuje 6 največjih težav računovodskih servisov

Anže Računovodje

Računovodstvo vsebuje številne izzive… V malo poklicih je natančnost tako pomembna, hkrati pa delovni proces vključuje različne partnerje in dokumentacijo – vse to pod pritiskom časovnih rokov in budnim očesom različnih inšpektoratov in uradov. Zato je smiselno, da tudi računovodski program pod eno streho združuje področja in funkcionalnosti, ki vam bodo pomagale pri delu in vas naredile kar najbolj učinkovite.

4 prednosti spletne prodaje pred klasičnimi trgovinami

Anže Podjetja

Če je koronavirus marsikatero panogo pahnil na rob propada, pa je na drugih področjih dosegel leta počasnega razvoja v zgolj nekaj mesecih. Kdo je pred marcem živila naročal preko spleta? Danes je tega nedvomno več in večdnevne čakalne vrste v začetku epidemije so pričale o tem, da se obeta sprememba v navadah potrošnikov.

4 najpogostejše napake pri digitalizaciji

Anže Računovodje

Naj roko dvigne tisti, ki je lani tak čas upal napovedati tovrsten razplet leta 2020. Veliko sprememb nas je doletelo, v vsakodnevnem življenju, pa tudi v poslu. In tudi računovodstvo se je znašlo pred številnimi izzivi – vlada je sprejemala pakete pomoči za podjetja, delila subvencije, podjetja pa so delavce pošiljala na čakanje. Ne bi pretiravali, če bi rekli, da ste računovodje dobesedno iz danes na jutri morali spreminjati pristope. Med vsem tem pa pravočasno in pravilno obračunati plače, upoštevati bolniške in odrejene karantene, ipd.

Kako poenostaviti delo z dokumenti?

Anže Podjetja

Dokumenti v vsako podjetje prihajajo na različne načine in težko je imeti nadzor nad vsemi in jih tudi ažurno obdelati. To pa ponuja pirložnosti za napake. Obstajajo pa načini, na katere lahko optimizirate delo z dokumentacijo – pohitrite obdelavo in sledljivost, izboljšate preglednost in varnost arhiva, hkrati pa tudi znižate stroške.

Kako postati računovodski svetovalec?

Anže Računovodje

V zadnjem času so vse glasnejša razmišljanja strokovnjakov, da bi se računovodski servisi morali usmeriti proti svetovanju. A govoriti je veliko lažje, kot nekaj tudi v praksi storiti. Pojavi se namreč nešteto vprašanj, od “kako sploh začnem in kje se lotim?”, do “kakšna znanja za to potrebujem?” Na srečo ni težko, osredotočite se lahko na nekaj ključnih veščin, ki jih kot računovodja za to potrebujete.

Davčni nasvet – sprejet novi protikoronski zakon – PKP #5

gost Podjetja

Državi zbor Republike Slovenije je na svoji seji dne 15. 10. 2020 sprejel že peti protikoronski zakon – Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS št. 152/2020; ZZUOOP), ki je pričel veljati z dnem 24. 10. 2020. Zbrali smo bistvene poudarke novega zakona, ki se nanašajo na gospodarstvo.

Računovodski nasvet – davčno potrjevanje računov in davčna blagajna

gost Podjetja

Ponovno bi vas radi opozorili na obvezno in pravilno uporabo davčne blagajne pri gotovinskem poslovanju. Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) je v veljavnosti od 2. 1. 2016 dalje.

 Veljavnost namenskih digitalnih potrdil pa poteče po 5 letih. FURS poziva k pravočasni preverbi oz. pravočasni ureditvi zamenjave z novim namenskim digitalnim potrdilom.

Kako do uspešnega nastopa na tujih trgih

Anže Podjetja, Računovodje

Čeprav se nam zdi, da je globalizacija nekaj, kar se nam samodejno dogaja in da je to proces, kjer imamo pasivno vlogo, pa to (vsaj za uspešna podjetja) ne velja povsem. Nastop na globalnem trgu namreč zahteva vložek časa, sredstev in energije, vpliva pa tudi na obstoječe poslovanje, zato je potreben premišljen pristop ter pregled prednosti ter tveganj, ki jih prinaša.