15 idej za zmanjšanje porabe papirja

Anže Podjetja

Ste kdaj pomislili, koliko dreves vsak dan porabimo za izdelavo papirja? “Veliko” je odgovor, ki ne prikaže dovolj jasne slike. 16 milijonov (16.000.000!) dreves na dan gre zgolj za papir. S takim tempom bi našo zeleno deželico v manj kot 3 mesecih spremenili v golo puščavo brez enega samega drevesa. Čeprav se zdi, da je papir nujen sestavni del poslovnega vsakdana, pa vseeno obstaja nemalo načinov, ki pripomorejo k manjši porabi.

Kaj se bo zgodilo z računovodsko storitvijo in vašim servisom, ko bo eRačun obvezen?

Anže Računovodje

Vprašanje, ki se pojavlja nam in servisom je, kaj se bo takrat dogodilo na trgu z računovodskimi podjetji, ki svojo vrednost gradijo na pretipkavanju računov in knjiženju. Danes je namreč še mogoča izbira, da računovodje podatke iz dokumenta pretipkajo, a v roku nekaj let te izbire ne bodo imeli več. Digitalizacija bo poskrbela, da bodo vsi računi izmenjani v elektronski obliki in pretipkavanje bo zgolj računovodska preteklost.

Računovodski nasvet – Novosti v letu 2020

gost Podjetja

S 1. 1. 2020 so pričele veljati določene zakonske spremembe na področju DDV, davka od dohodka pravnih oseb, dohodnine in minimalne plače. Recimo jim kar davčna reforma 2020. Še enkrat bi vas radi seznanili z najpomembnejšimi spremembami posameznega področja.

Kako je dober računovodja drugačen od povprečnega?

Anže Računovodje

Ljudi, ki so v samem vrhu svojega poklica, od ostalih loči marsikatera lastnost. Nekatere so pač prirojene (Danny DeVito ni nikoli imel resnih možnosti za profesionalno kariero v košarki), druge posledica trdega dela (Cristiano Ronaldo trenira več od ostalih). Kako pa je od povprečnega drugačen dober računovodja?

Računovodski nasvet – Elektronski bolniški list – eBOL

gost Podjetja

S 1. 2. 2020 se bolniški listi pri zdravnikih ne bodo več tiskali. Delodajalci bodo eBOL za svoje zaposlene prejemali le še preko portala SPOT (eVem) in nič več v papirnati obliki. Poleg elektronskega bolniškega lista se uvaja tudi elektronska oddaja zahtevka za refundacijo nadomestila plače – eNDM.

10 lastnosti, ki odlikujejo dobre direktorje

Anže Podjetja, Računovodje

Direktorje pogosto vidimo kot ljudi, ki so oddaljeni od vsakodnevnega operativnega dela v podjetju. Prve asociacije so ponavadi povezane z visokim managementom v mednarodnih korporacijah – ljudje z usnjenimi kovčki in teliranimi oblekami, dragimi avtomobili in zaskrbljenimi pogledi. Kar pozabimo, da se »direktorji« pojavljajo v najrazličnejših oblikah. Od vsakega samostojnega podjetnika, do Douga McMillona, direktorja Walmarta. Predvsem pa ne pomislimo, da se mora v uspešnem podjetju prav vsak zaposleni vesti kot direktor.

Računovodski nasvet – Obvezno spremljanje portala eDavki

gost Podjetja

FURS poziva zavezance k obvezni ureditvi dostopa in spremljanju portala e-Davki, saj davčna uprava vsa potrebna obvestila pošilja le še preko omenjenega portala, nič več po navadni pošti. Gre za zelo pomembne dokumente, za prevzem katerih nismo pooblaščeni, kot so: razni sklepi, opomini, inšpekcijske in druge odločbe (npr. stavbno zemljišče), ki lahko nosijo pravne in tudi finančne posledice, če z njimi niste pravočasno seznanjeni.

Kako naj računovodja vodi sestanke s strankami?

Anže Računovodje

65 % vprašanih vodij pravi, da jim sestanki preprečujejo opravljanje dela. Kar 71 % pa se jih strinja, da so sestanki večinoma neučinkoviti in neproduktivni. Res pa je tudi, da so sestanki nujno zlo poslovanja. In, če se jih torej ne moremo izogniti, je naša naloga, da jih vsaj optimiziramo.

3 glavne razlike med mobilno denarnico in mobilno banko

gost Podjetja

Z uporabo mobilne denarnice lahko svojim strankam dodate novo plačilno možnost in tako dosežete, da so vaši računi plačani hitreje. Pogosta dilema med uporabniki mobilne denarnice in tistimi, ki razmišljajo, da bi to postali: “Imam mobilno banko – zakaj bi torej potreboval še mobilno denarnico? Kaj so razlike med obema rešitvama?” Pravzaprav so razlike med mobilno denarnico in mobilno banko precejšnje.