Ali je že čas za spremembe?

kristina Računovodje

Ali je računovodstvo za podjetnika prekletstvo ali sreča?

Čeprav je negodovanje računovodij o nedoslednosti podjetnikov najbolj očitno v prvih mesecih leta, pa se iste zadrege ponavljajo celo leto in največkrat jih slišimo reči:

  • Podjetnik mi še ni prinesel vseh papirjev.
  • Celo leto ga ni bilo, sedaj pa želi, da vse uredim takoj.
  • Spet piše vse potne naloge v zadnjem trenutku.

Kdaj pa se podjetnik odloči, da podatke pravočasno in hitro dostavi v računovodstvo? Zelo verjetno bi bil odgovor pričakovan – ko mora poročati banki oziroma, ko potrebuje bilanco za odobritev posojila – torej takrat, ko informacijo potrebuje in je zanj koristna.

Vse izhaja iz dojemanja koristnosti

Ljudje imamo senzor nujnosti in odgovornosti nastavljen glede na raven koristnosti. Torej, če se nam napor izplača, bomo energijo tudi vložili. Z vsemi dejanji, besedami, dejavnostmi iščemo koristnost zase, za svoje podjetje, za svoje najbližje.

SSKJ korist opredeljuje kot:

  1. kar je, predstavlja določeno vrednoto kot posledico kakega dela, delovanja: to delo mu daje, prinaša korist; od prevajanja ni imel velikih koristi; napraviti več škode kot koristi /gojijo jih zaradi gospodarskih koristi; vse to dela samo zaradi materialnih koristi // nav. mn. kar je, predstavlja komu določeno vrednoto sploh: naše koristi se križajo; branil, zagovarjal je njegove koristi; družijo jih skupne koristi / družbene koristi; to zahtevajo javne koristi; podrejati osebne koristi splošnim; zastopa koristi družb
  2. navadno s prilastkom  kar daje, prinaša ugodne, pozitivne posledice: braniti, zastopati koristi delovnega ljudstva / njihova nesloga nam je bila samo v korist

Enako velja, da mora podjetnik do svojih sodelavcev, zunanjih partnerjev čutiti korist, da sodeluje z njimi. Tesnejše kot je sodelovanje, večja kot je korist sodelovanja, večji bo vložen trud in naloge pravočasno opravljene. In prav pri računovodstvu se zalomi, kajti njegovo poslanstvo je bilo skozi pretekla leta zreducirano na knjiženje preteklih dogodkov – brez učinkovitega poročanja poslovodstvu. Tako okleščeno je namenjeno zgolj zunanjemu poročanju – za državo in ostale državne organe.

Je že čas za spremembe?

Novi načini zajema podatkov omogočajo hitrejše in boljše delo računovodij. Kako? Sistem, ki to omogoča, je preprost; uporabnik (lahko gre za podjetnika ali računovodjo) pošlje v sistem sliko ali sken računa – ta ga prepozna in pravilno prepiše v digitalno obliko. Prepis je natančen in vsebuje tudi kopijo originalnega računa, kar omogoča preverjanje podatkov. Pretipkavanje računa in priprava knjižb tako namesto eno minuto traja 5 sekund, kar je pomnoženo s stotimi računi lahko velik prihranek na času.

In kaj početi z dodatnim časom? 

Zakaj ne bi spremenili načina razmišljanja? Če je računovodski servis prej svoje delo vrednotil na podlagi pretipkanih računov, bi lahko svoje delo končno ovrednotil na podlagi frekventnosti priprave finančnega poročila: polletno, četrtletno, mesečno, tedensko ali dnevno. Pogostejše kot bo poročanje, ki si ga bo izbral podjetnik, dražja bo storitev in večja bo morala biti doslednost podjetnika pri dostavljanju podatkov. Spremeniti je potrebno dvoje: razumevanje, da prepisovanje računov ni najpomembnejša dejavnost računovodskega servisa in doslednost podjetnikov pri rednem dostavljanju računov. Slednji bodo to radi storili, če bodo razumeli, kakšne bodo njihove koristi.

Koristne informacije so vsem dobrodošle

Nekaj je res. Podjetniki potrebujejo finančno poročilo. In če ga potrebujejo za banko in za državo, ga potrebujejo tudi za svoje potrebe. A pripravljeno mora biti neposredno zanje in vsebovati mora prave in koristne informacije.

Dogovorite se za sestanek in prihranite

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.

Brezplačni prenos dokumenta

“Prepričani smo, da smo izbrali pravo orodje, ki nam bo v pomoč pri uresničevanju naše poslovne vizije. Program je hiter, odziven, varen, sodoben in predvsem vsestranski paket, ki se neprestano razvija in prilagaja potrebam današnjega časa.”

Djurdja Poljanec

Računovodske in poslovne storitve,
Djurdja Poljanec s.p.

Najnovejši prispevki