7 korakov do optimizacije stroškov zunanjega računovodstva

kristina Podjetja

Za majhna podjetja in samostojne podjetnike lahko računovodstvo predstavlja velik strošek, zato se je treba sodelovanja z računovodskim podjetjem lotiti modro in premišljeno. Ni vseeno, kdo bo vaš računovodja in kakšno bo vajino sodelovanje, nizka cena pa ni garancija za kakovost.

Bolje se je osredotočiti na optimizacijo sodelovanja z uporabo pametne programske opreme, ki je lahko tudi ključ za dolgoročno in zanesljivo partnerstvo. V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov za podjetja, kako optimizirati tako sodelovanje.

Vzpostavite kakovostno partnerstvo z računovodskim podjetjem

Izbira izvajalca računovodskih storitev ne sme biti preprosta naloga, saj je sodelovanje praviloma dolgoročno in strateško. Zato je smiselno, da se vaš računovodja ne ukvarja s prepisovanjem podatkov iz papirjev, temveč raje izkorišča pametne tehnologije in investira v sodobne poslovno-računovodske sisteme. Taki sistemi omogočajo računovodstvu veliko hitrejše izvajanje rutinskih del, čas, ki ga s tem prihranijo, pa lahko tako namenijo vam. Preverite, ali je vaš računovodja že v koraku s časom: se vozi s klimatiziranim avtomobilom po avtocesti ali pešači po makadamu? Naj njegovo ceno določata kakovost storitve in dodana vrednost.

Ko zgradiš odnos, ljudje ne bodo poskušali optimizirati pri ceni.Bill Maris

Vlagajte v svojo izobrazbo

Izobražujte se. Ne mislite, da je to le domena vašega računovodje. Pridobljeno finančno-ekonomsko znanje bistveno olajša sodelovanje z računovodstvom, bankami in drugimi poslovnimi partnerji ter vam omogoča bolj suvereno upravljanje podjetja. Ne zadovoljite se s “samopostrežbo” kazalnikov, ki vam jih pripravi računovodja. Zahtevajte njihovo jasno razlago. Če nimate osnovnega znanja, ne veste, katere informacije so za vas ključne.

Zmanjšajte logistične stroške

Verjetno se velikokrat znajdete v enaki zagati: kje so vsi dokumenti, sem katerega spet pozabil, kaj moram še odnesti računovodji? Odvečne poti in nesmiselno porabljen čas sta v hitrem tempu dogajanja zapravljanje bogastva. Vendar računovodja vseeno potrebuje vaše dokumente. Z uporabo sistemov v oblaku lahko rešite nepotrebno prenašanje in hranjenje dokumentov, saj se ti zbirajo na enem mestu, do katerega lahko dostopate tako vi kot vaš računovodja.

Vsi dokumenti na enem mestu

Izboljšajte svojo organiziranost in ažurnost

Sproti posredujte svoje dokumente računovodstvu. Nove tehnologije omogočajo takojšni elektronski prenos podatkov, ki so pripravljeni za hitro in takojšnjo obdelavo v računovodstvu. Z uporabo pravega sistema bodo vsi podatki na enem mestu in skladni z zakonom: partnerji, kupci, stroški, prihodki, izdani računi, prejeti računi, bančni izpiski, plačilni nalogi in ostalo. Nič več iskanja po Excelovih tabelah in Wordovih datotekah in shranjevanja različnih verzij.

Prejemajte redna poročila, nasvete in opozorila o poslovanju vašega podjetja

Če bo računovodstvo redno in pravočasno prejemalo podatke oziroma vaše dokumente, bodo tudi informacije o poslovanju vašega podjetja natančne, hitre in ažurne. Računovodja bo lahko sproti skrbel za pravilne in pravočasne informacije, ki vam bodo na voljo kjerkoli in kadarkoli.

Skrajšajte čas med zaznavo in rešitvijo težave

Ob upoštevanju prvih petih točk boste hitreje zaznali anomalije pri poslovanju podjetja. Si lahko privoščite novo posojilo ali dodatne zaposlene? Morate nujno povečati prihodke, da jih boste uskladili s stroški? Koliko stroškov si lahko še privoščite do konca leta? Ti in drugi kompleksnejši podatki bodo na razpolago takoj in ne šele takrat, ko boste prinesli vse dokumente, oziroma ko “bo skrajni čas za bilanco” in bo za vse že prepozno.

Zmanjšajte obseg »rutinskih« del z uvedbo umetne inteligence

Prejete račune preprosto fotografirajte ter jih z enim klikom pošljite v sistem, papirnato različico pa vrzite v koš. Tako ne boste več potrebovali registratorjev, pa tudi iskanje starih dokumentov bo v e-arhivu precej lažje, hitrejše in enostavnejše. (Preizkusite)

Novi sistemi z vgrajeno umetno inteligenco spreminjajo način razmišljanja in načine sodelovanja med podjetnikom in računovodstvom. Izbira sistema je odvisna od tega, kako ažurne informacije o poslovanju podjetja želi imeti podjetnik. Tradicionalni pristopi, ki so vezani na papirnate dokumente, zahtevajo veliko časa in odvisnost od informacij, ki jih posreduje računovodja. Novi poslovno-računovodski sistemi pa podjetniku omogočajo neodvisnost in samostojnost.

Poglejte si primer komunikacije (preko Skypa), ki jo omogoča umetna inteligenca:

Več o tem, kakšne poslovno-računovodske sisteme je modro izbrati, si lahko preberete v dokumentu 7 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred izbiro poslovno-računovodskega programa:

Katerih 7 vprašanj si moram zastaviti pred izbiro poslovno-računovodskega sistema?

Priporočeno branje

Večji del računovodskih opravil je danes le bežno povezan s financami. Računovodje se morajo ukvarjati z zamudnimi opravili, kot sta obdelovanje podatkov in pretipkavanje informacij z računov, ki nimajo za podjetnike nobene dodane vrednost.

Prenos brezplačnega dokumenta
Najnovejši prispevki