5 področij, kjer vam računovodja lahko pomaga

Anže Podjetja

Pogosto razmišljate o računovodstvu? Pomislite, kako bi od svojega računovodskega servisa dobili večjo dodano vrednost? Ali od njih pričakujete kaj več kot zgolj to, da bo vsak mesec prevzel vaše prejete račune in jih poknjižil, enkrat letno pa pripravil bilanco poslovanja?

Najboljši računovodski servisi so veliko več kot le knjigovodje. Svoja znanja in izkušnje lahko uporabijo za nasvete, ki jih morda od njih ne bi pričakovali.

1. Pomagajo ustanoviti podjetje

Ste pomislili, da bi se pri računovodji oglasili še preden bi dejansko imeli podjetje? Bi vam to koristilo? Računovodja vam lahko pomaga pri marsikaterem vprašanju, ki se vam pojavi, še preden začnete s poslovanjem – npr. katera oblika pravnega subjekta je za vas najbolj primerna in ugodna, ipd.

Svoja znanja pa računovodja seveda uporabi tudi, da vam svetuje, ko podjetje že imate. Glede na panogo, število zaposlenih ipd., vam lahko nudi nasvete pri optimizaciji vašega poslovanja  in predloge za  morebitno preoblikovanje podjetja.

Računovodje so vam lahko v pomoč tudi pri zaposlovanju novih delavcev. Ocenijo lahko stroške novega zaposlenega (plače, usposabljanja, oprema delovnega mesta, ipd.) in vam naprimer svetujejo, kako za zaposlene sodelavce vpeljati sistem nagrajevanja in ciljnega vodenja. Uredili bodo tudi vso potrebno dokumentacijo in postopke za novo zaposlene sodelavce.

2. Pomagajo pri oblikovanju poslovne strategije

Računovodje vam lahko na podlagi svojega poznavanja trga in izkušenj pomagajo oblikovati (finančne in druge) cilje podjetja. Poznajo številne kazalnike uspešnosti (ang. KPI, Key Performance Indicator), na podlagi katerih boste lahko ocenili doseganje opredeljenih ciljev.

Če uporabljate programsko rešitev za vodenje poslovanja, potem vam lahko pomagajo tudi pri nastavitvi pregledov, poročil in grafov, ki bodo spremljali omenjene kazalnike, vi pa boste dobili hiter in pregleden nadzor nad poslovanjem.

3. Pomagajo pri optimizaciji denarnega toka

Denarni tok je eden pomembnejših vidikov in jasen pokazatelj zdravja podjetja. Nemalo podjetij propade prav zato, ker prihodkov ne prejmejo dovolj hitro, da bi lahko pravočasno poravnali lastne dolgove (stroške dobaviteljev in zaposlenih).

Računovodje lahko pomagajo pri nadzoru prilivov, svetujejo pri opredelitvi optimalnih plačilnih rokov za posamezne projekte in stranke, v najhujšem primeru pa pomagajo tudi z nasveti pri izterjavi dolgov. Vprašajte jih, če njihov računovodski program omogoča avtomatično obveščanje strank o neplačanih obveznostih. Nekateri računovoski servisi bodo celo poklicali stranke, ki se na obvestila ne odzovejo!

4. Poslušajo, ko vam je težko

Računovodje so z vami v dobrih in slabih časih. Poznajo vaše poslovanje, način dela in vedo, kako pomemben je za vas uspeh podjetja.

S svojim analitičnim pristopom in razmišljanjem vam lahko pomagajo pri spopadanju z izzivi na vaši podjetniški poti. Skupaj se spopadite s problemi in opredelite naslednje korake. Verjemite, trezno razmišljanje dobrega računovodje vam bo olajšalo marsikatero poslovno odločitev.

5. Uredijo vam programsko rešitev za vodenje poslovanja

Ste vedeli, da lahko s svojim računovodjem uporabljate isto programsko rešitev, s tem pa takojšen dostop do vseh podatkov o poslovanju podjetja? Računovodja neko programsko rešitev seveda že uporablja, najsodobnejše izmed njih pa vam omogočajo, da si dostop delite. Nič več klicanja in usklajevanja z računovodjem, da vam sporoči odprte postavke za eno izmed strank!

AccountingBox vam med drugim omogoča tudi, da vse prejete račune računovodskemu servisu posredujete enostavno tako, da jih slikate s telefonom ali pa jih poskenirate. Na ta način odpade “fizična” dostava dokumentov, hkrati pa se vam gradi tudi arhiv vseh prejetih računov, pogodb, ipd., ki vam je na voljo kjerkoli in kadarkoli. Zato tudi ročno vodenje knjige prejete pošte ni več potrebno, saj se vam s posredovanjem prejetih dokumentov po elektronski poti avtomatsko ustvarja eKnjiga pošte.

Kako najti računovoski servis, ki vam bo ponudil navedene storitve?

Naloga vsekakor ni enostavna. Na trgu ponudnikov računovodskih storitev je približno 3x preveč računovodskih servisov. Ker na tem področju ni ustreznih regulativ, mnogi izmed njih nimajo zadostnih znanj, ali pa svojih računovodskih storitev ne izvajajo v skladu s priporočili Standarda izvajalcev računovodskih storitev.

Vemo, kako zamudno in stresno je iskanje kvalitetnega računovodje, vendar pa vam pri tem lahko pomagamo. Če bi torej želeli prejeti ponudbo računovodstva, ki bo kar najbolj odgovarjalo vaši specifični situaciji, lahko izpolnite obrazec na tej strani, ali pa nas pokličete na 04 2800 806.

Pomagajte mi najti odličnega računovodjo