3 glavne razlike med mobilno denarnico in mobilno banko

gost Podjetja

Z uporabo mobilne denarnice lahko svojim strankam dodate novo plačilno možnost in tako dosežete, da so vaši računi plačani hitreje. Zanimiv članek je prispeval mBills.

Pogosta dilema med uporabniki mobilne denarnice in tistimi, ki razmišljajo, da bi to postali: “Imam mobilno banko – zakaj bi torej potreboval še mobilno denarnico? Kaj so razlike med obema rešitvama?”

Pravzaprav so razlike med mobilno denarnico in mobilno banko precejšnje.

Z mobilno banko se na primer ne morete sprehajati po trgovinah in nakupovati, mobilna banka vam prav tako ne omogoča plačevanja računov v restavracijah ali pa nakupovanja na tržnici. Resda je v več ozirih priročna, ne reši pa težav z iskanjem drobiža za plačilo parkirnine, s hranjenjem šopa papirnatih računov in množice kartic zvestobe v denarnici ter s čakanjem v dolgih vrstah na blagajni.

Rešitev, ki te probleme zaobide, je mobilna denarnica. Ustvarja novo plačilno realnost in v tvoje življenje vnaša praktičnost in enostavnost.

Le poznavanje ključnih razlik med mobilno banko in mobilno denarnico vam lahko omogoči, da se odločite za pravo rešitev, ki odpravlja vaše najbolj boleče probleme s področja financ. Zato vas vabimo k branju članka o glavnih ločnicah, ki mobilno denarnico razlikujejo od mobilne banke.

1. Mobilna denarnica je neodvisna od bančnega ponudnika in mobilnega operaterja

Mobilna banka vam omogoča, da z aplikacijo na telefonu lahko dostopate do svojega bančnega računa pri določeni banki in z njim upravljate. Tako kot bi to počel preko spletne banke. Mobilno denarnico, na primer mBills, pa lahko uporabljate ne glede na to, pri kateri banki imate odprt bančni račun. Odvisni niste niti od telekomunikacijskega operaterja, pri katerem imate sklenjeno naročniško razmerje.

Mobilna denarnica je tako na voljo vsem. Bančnega računa niti ne potrebujete, vse kar rabite, je pametni telefon, ki postane vaša nova denarnica. Če pa bančni račun imate, ga lahko preprosto povežete s svojo mobilno denarnico in jo z njega napolnite.

To, da mobilna denarnica ni vezana na nobeno specifično banko, vam prihrani preglavice in zamudne procese ob presedlanju k novemu bančnemu ponudniku in njegovemu sistemu digitalnega bančništva. Enako velja za mobilnega operaterja, katerega lahko brezskrbno menjate brez kakršnihkoli zapletov ali dodatnih stroškov.

2. Kdor uporablja mobilno banko, še vedno plačuje z gotovino in karticami

Ste kdaj po večernem teku ali pa rekreativni košarki na igrišču želeli s prijatelji na zasluženo pivo ali na zdrav smoothie? Vse, kar ste imeli s sabo, pa so bili ključi od stanovanja in telefon? Se vam je kdaj zgodilo, da ste se odpravili na daljšo pot in nekje na sredini ugotovili, da je denarnica pomotoma ostala doma?

Z mobilno denarnico lahko brez težav kupite pijačo v bližnjem lokalu ali pa gorivo na bencinskem servisu. Tako se izognete sitnostim izposoje in vračanja denarja ali pa obračanja na pol poti do cilja in se vožnje nazaj domov. Z aplikacijo lahko račun plačate s svojim mobilnim telefonom, ki ga imate tako ali tako vedno s seboj.

Mobilna banka za razliko od mobilne denarnice v prvi vrsti ni namenjena plačevanju. Omogoča predvsem vpogled v dogajanje na vašem bančnem računu – spremljanje prilivov in odlivov. Zato vam v situaciji, ko želite plačati s telefonom, praviloma ne bi mogla pomagati.

Če uporabljate mobilno banko, boste v žepu še vedno potrebovali nekaj bankovcev in drobiža ter plačilno kartico. Cilj mobilne denarnice pa je, da lahko gotovino in kartice pustite doma ter vrhunski dan preživite samo s telefonom.

3. Cilj mobilne denarnice je nadomestiti fizično

Za trenutek pomisli, katere naloge opravlja vaša fizična denarnica oziroma tisto, kar hranite v njej. Z drobižem si privoščite kavo na avtomatu ali plačate parkirnino, s karticami na primer opravite nakup vsakdanjih živil v trgovini, plačate bencin ali boljšo polovico peljete na večerjo. Na pošti poravnate mesečne položnice. Gotovino potrebujete, da prijatelju vrnete sposojeno vsoto denarja, kreditno kartico pa, da opravljate spletne nakupe.

Mobilna banka do neke mere olajša nadzor in upravljanje osebnih financ, ne more pa zamenjati fizične denarnice. Glavni cilj mobilne denarnice pa je storiti ravno to.

Vaša fizična denarnica pa je polna še nečesa, česar se zagotovo želite znebiti. Papirnatih računov. Če plačate z mobilno denarnico, vanjo prejmete elektronski račun. Kot ustreznega ga priznava tudi Finančna uprava Republike Slovenije, zato je popolno nadomestilo fizičnega računa. Ne samo, da hramba papirnatih računov ni več potrebna, arhiv računov na telefonu vam bo olajšal tudi uveljavljanje garancij.

Nenazadnje se z mobilno denarnico lahko znebite kupa kartic zvestobe. Omogoča namreč povezavo s sistemi zvestobe ter vaše točke in ugodnosti obračuna hkrati s plačilom.

Kaj je najboljša rešitev za vas?

Z uporabo mobilne banke dobite platformo, ki spletno upravljanje z bančnim računom prenese na mobilni telefon. Omogoča vpogled v stanje na bančnem računu, spremljanje prilivov in odlivov, prenos iz bančnega računa na varčevalni račun in podobno.

Za poenostavitev in olajšanje plačevanja pa vam lahko odlično služi mobilna denarnica. Praktično je imeti vse na enem mestu – od arhiva računov in povezave s sistemi zvestobe do možnosti plačila parkirnine, kave, goriva in ostalega.

Mobilna denarnica in mobilna banka se torej odlično dopolnjujeta – lahko bi rekli, da gresta »z roko v roki«.


Za uporabo mobilne banke se lahko dogovorite pri svoji banki. Če se želite pridružiti vsem, ki plačujejo z mobilno denarnico, pa si lahko le-to prenesete iz Google Play ali App Store z nekaj dotiki zaslona.

Preko mobilne denarnice pa vam seveda lahko plačujejo tudi vaše stranke – to prinaša marsikatero prednost:

  • Ugodno – brez začetnih stroškov in naročnine
  • Učinkovito – možnost povezave z vašo kartico zvestobe
  • Zanesljivo – denar svojih strank prejmete takoj
  • Enostavno – nič več težav z vračanjem drobiža
  • Varno – denar imate varno shranjen
  • Sodobno – strankam prijazen način plačevanja
  • Povezano – možna integracija z mnogimi blagajniškimi sistemi

Več informacij najdete na tej povezavi.

Kakšna pa je realnost in kakšne nepričakovane prednosti so presenetile uporabnike računalništva v oblaku, pa lahko preberete v dokumentu Zaupajte oblaku in drugi bodo zaupali vam.

Prenesite dokument

Najnovejši prispevki