Koristne vsebine

V sodelovanju z Visoko šolo za računovodstvo in finance objavljamo dokument, s pomočjo katerega se boste lahko seznanili s problematiko pranja denarja, obenem pa spoznali razmišljanje avtorice Darinke Meško o tem kaj je pranje denarja, zakaj je pranje denarja nelegalno, kako se denar »opere«, ipd.

Zbirka vseh zapisov, člankov in nasvetov, ki smo jih z vami delili v letu 2017. Razdelili smo jih v tri kategorije – digitalizacija, nasveti za poslovanje, in računovodstvo. Predlagamo, da si ogledate kazalo in najdete tiste članke, za katere ocenjujete, da vam bodo najbolj koristili.

Redko pomislimo na to, da na našo uspešnost vpliva tudi izbira strank, s katerimi sodelujemo. V kratkem vodiču ponujamo nekaj konkretnih korakov, ki vam bodo pomagali oceniti obstoječe partnerje in praktične nasvete, s katerimi lahko najdete več sanjskih strank.

Digitalizacija, poslovanje v oblaku, spletna aplikacija ipd. so izrazi, ki jih dandanes slišimo praktično vsak dan. Strokovnjaki so si enaki v napovedih sprememb – te so pred vrati in bodo drastično vplivale na podjetja in gospodarstvo nasploh.

Zakaj bi sploh želeli zrasti? »Zakaj bi si sploh želeli več strank in prihodkov? Saj je vse v redu, lačni nismo, več strank pa prinese samo več dela. Nimam časa, da bi se ukvarjal še z njimi.« S takim odgovorom ni prav nič narobe, razen enega samega dejstva – tovrstno razmišljanje je najhitrejša pot do propada.

Zadnje čase velikokrat slišimo, da je poslovanje v oblaku prihodnost, ki nam jo prinaša nova tehnologija. Z oblakom se srečamo vsakič, ko prejmemo davčno potrjen račun, ko se povežemo s Facebook računom ali pa ko pregledamo svojo Gmail pošto.

Računovodstvo je že skozi vso zgodovino močno odvisno od tehnologije in se skupaj z njo razvija. Če vam za vsakdanja opravila primanjkuje časa, je morda pravi trenutek, da začnete k delu pristopati drugače.


Kakšna pa je realnost in kakšne nepričakovane prednosti so presenetile uporabnike računalništva v oblaku, pa lahko preberete v dokumentu Zaupajte oblaku in drugi bodo zaupali vam.


Mala in srednje velika podjetja si ne morejo privoščiti opravil velike razsežnosti. Nimajo namenskih sredstev za vsak izziv ali strokovnjaka za vsako vlogo. Zaposleni v tovrstnih podjetjih so pod velikim pritiskom, saj imajo običajno veliko različnih vlog.

Kako izbrati dober poslovni sistem in na katera vprašanja si morate odgovoriti, da boste izbrali primerno in celovito poslovno rešitev za svoje podjetje?

Večji del računovodskih opravil je danes le bežno povezan s financami. Računovodje se morajo ukvarjati z zamudnimi opravili, kot sta obdelovanje podatkov in pretipkavanje informacij z računov, ki nimajo za podjetnike nobene dodane vrednost.

Seznam nalog, ki jih morajo podjetniki opraviti pred 2. januarjem 2016.
Vsak račun, ki ga bomo izdali, bomo morali predhodno potrditi na FURS-u, za takšno potrjevanje pa bomo potrebovali davčno blagajno. 

Pri tržni komunikaciji marsikatero dejstvo ostane zamolčano, mnoga pa so (morda tudi namenoma) napačno interpretirana. Zato smo zbrali 4 dejstva, ki jih večina ponudnikov davčnih blagajn največkrat zamolči. Za katera gre, preverite v dokumentu.

Včasih, dolgo časa pred sodobno Slovenijo, so nam račun napisali na košček, odtrgan od zavijalnega papirja; takrat smo šteli dinarje, blagajna pa je bila bolj sef in le redkokateri račun je zares prišel ven.